Voordelen en nadelen no cure no pay

Er is een lange discussie aan vooraf gegaan. Niet alleen op politiek niveau, maar ook in de advocatuur is er een lange discussie geweest of het no cure no pay systeem moest worden toegestaan.

Na een lange periode is in 2013 de politieke zege gegeven om no cure no pay toe te laten voor letselschade en voor overlijdenszaken. De Nederlandse Orde van Advocaten staat achter dit besluit, maar heeft wel een aantal beperkingen opgeworpen om misbruik door advocaten van het no cure no pay systeem te voorkomen.

Voordelen 

Als belangrijk voordeel van no cure no pay wordt gezien dat het de drempel verlaagd voor de rechtzoekende om zijn recht te halen. Veel rechtzoekenden zien het als een groot nadeel dat advocatenkosten hoog zijn, maar de kans op succes van hun zaak niet gegarandeerd is. Door no cure no pay is gegarandeerd dat de advocaatkosten niet in rekening komen bij de client indien de zaak wordt verloren.

Nadelen

Een belangrijk discussiepunt was dat advocaten een buiten-proportionele vergoeding gaan vragen bij no cure no pay. De cliënt houdt op die manier niets over aan de eindstreep als de zaak gewonnen wordt. Door de beperking die de Nederlandse Orde van Advocaten aan advocaten oplegt kunnen advocaten niet een buiten-proportionele fee vragen van de cliënt (dus van u). De wettelijke regeling houdt in dat de advocaat nooit meer dan 35% van de opbrengst in rekening mag brengen bij de cliënt. Het grootste deel van de opbrengst van de zaak zijn dus voor u.

Wij zoeken een passende advocaat voor u!

Klik hier voor gratis en vrijblijvend advies