26 feb 2014

Gratis advocaat

Bij no cure no pay bestaat gratis, in zoverre dat je een advocaat gratis is, als hij geen succes heeft. Omdat een advocaat gratis is als hij geen zaak wint, heeft de advocaat er groot belang bij om een zaak tot een succes te brengen. De gratis advocaat zal dus alles in werking stellen om voor u de zaak te winnen.

Indien zaak gewonnen, is de advocaat dan ook gratis?

Dit is afhankelijke van de interpretatie van gratis. Het kan op twee manieren uitgelegd worden. Enerzijds kan gezegd worden dat de advocaat een commissie krijgt bij het winnen van een zaak, u moet dus geld betalen. Deze commissie is echter nooit hoger dan 35% en meestal maar 25% van het totale gewonnen bedrag. Anderzijds kan ook gezegd worden dat de advocaat alsnog gratis is. U had namelijk nooit geld ontvangen zonder dat de advocaat een juridische procedure was gestart. Verder wordt uw portemonnee alleen in positieve zin beïnvloed. U houdt namelijk alsnog 65% van het gewonnen bedrag, en vaak zelf ¾ van het gewonnen bedrag. Verder heeft u ook nog eens duidelijkheid in uw zaak. Dus in subjectieve zin – ondanks dat u niet de gehele winst ontvangt – voelt het wel alsof u gratis advocaat heeft.

Is het vervelend dat uw advocaat geld ontvangt?

U moet deze vraag aan u zelf stellen. Wij geven wel een aantal argumenten waarom wij denken dat dit niet vervelend is. De advocaat heeft allereerst tijd in zaak gestoken, hij heeft zijn best gedaan om de zaak in positieve zin voor u uit te laten vallen. Verder heeft de advocaat veel kennis, waarvoor hij jaren heeft gestudeerd. Daarbij heeft hij enorm veel kennis door de jaren opgedaan als advocaat. Mag hij hiervoor niet worden beloond? Ten slotte heeft een advocaat ook onderhoudsverplichting, aan zichzelf en zijn eventuele gezin. Kortom bestaat een gratis advocaat? Wij denken van wel.